Budowle

Kuźnia

Wyrabiamy tu różne rzeczy
Czarny Rynek

Kupujemy tu Artefakty.
Wskazówka: Artefakty są bardzo przydatne, ale drogie, więc najpierw zarób pieniądze w Kapitolu.
Kuchnia:


Zamawiamy tu różne produkty do spożycia, tu znajdziemy przepisy:

Ciasto marchewkowe:
ciasto marchewkowe
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, wylewamy na sitko i ponownie przelewamy jednorazowo wrzątkiem. Pozostawiamy do osiąknięcia. 
Żółtka ucieramy z cukrem i gorącą wodą do białości za pomocą robota ręcznego. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej i dalej miksujemy. Porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i świeżo stratą gałką muszkatołową i miksujemy robotem na zmniejszonych obrotach. 
Gdy składniki połączą się i powstanie gęsta masa dodajemy startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy porcjami ciasto, delikatnie mieszając łyżką.*
Rodzynki obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Tak przygotowane ciasto wykładamy do  tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 45 minut w środkowej części piekarnika. Gdy ciasto zacznie "odchodzić" od brzegów, a patyczek włożony do ciasta będzie suchy wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 10 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i po lekkim ostudzeniu okrawamy boki ciasta nożem, jeżeli nie "odeszły". Wykładamy na deseczkę i zdejmujemy papier.
Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy polewą czekoladową
i posypujemy płatkami migdałowymi.

Ciasto  z Truskawkami:
ciasto z białą czekoladą i truskawkami
Odszypułkowane i umyte truskawki osuszamy na papierowym ręczniku. Połamane na mniejsze kawałki tabliczki czekolady rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem i wlewamy przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę. Miksujemy ok. 10 minut. Dodajemy po 1 żółtku, a następnie wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Gdy ciasto będzie już gęste rozrzedzamy śmietaną i wsiewamy pozostałą mąkę, stale ucierając mikserem. Na końcu dajemy ubitą pianę z białek. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy na blachę o wym. 28x40cm. Układamy na wierzchu truskawki (horyzontalnie) i pieczemy w nagrzanym do temp.200°C piekarniku przy włączonym termoobiegu.
Po 10 minutach zmniejszamy temp. do 180° i pieczemy kolejne 15 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Zebra
zebra
Jajka ubijamy robotem ręcznym z cukrem na puszysty krem. Wsypujemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy robotem ręcznym, ale już na zmniejszonych obrotach. Wlewamy porcjami olej, aromat i miksujemy. Następnie wlewamy wąskim strumieniem oranżadę, dalej miksujemy na małych obrotach. Gdy składniki połączą się dzielimy ciasto na 2 równe części. Do jednej części dajemy 2-3 łyżki kakao, do drugiej 2-3 łyżki mąki i mieszamy na jednolite masy. Na środek dna tortownicy wlewamy na przemian po 3 łyżki obu ciast, aż do ich wyczerpania ( nie czekamy aż ciasto dokładnie zejdzie z łyżki, gdyż wydłuża to czas rozlewania się ciasta po dnie tortownicy, a czynność ta powinna być wykonana raczej w miarę szybko). Pieczemy w nagrzanym do temp.  180°C piekarniku ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.

Muffiny z porzeczkami i ajerkoniakiem
muffiny z ajerkoniakiem i porzeczkami
Ubijamy jajka z cukrem, wlewamy cienkim strumieniem ajerkoniak, powoli dodajemy przestudzone, ale jeszcze płynne masło, dokladnie mieszamy. Wsiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie  z porzeczkami, wlewamy ciasto do 3/4 wysokości foremek muffinkowych uprzednio wyłożonych papierowymi papiolotkami. Pieczemy ok. 20 minut w 180-185°C.

Szarlotka
szarlotka
Wykonanie ciasta kruchego:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mocno schłodzone masło ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dokładnie mieszamy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. ¹⁄³ część ciasta dajemy do zamrażalnika, pozostałą do chłodziarki na ok. 1 godz.

Wykonanie masy jabłkowej:
Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sok odciskamy, ale tak umiarkowanie. Dodajemy cukier, galaretkę i dokładnie mieszamy.

Wykonanie szarlotki:
Większą część ciasta tą z chłodziarki wykładamy do formy o wymiarach 24 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy mase jabłkową. Ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce o grubych oczkach i przykrywamy nim masę  jabłkową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 60 minut. Przestudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

Shrek(Nasza specjalność!!!)

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20 x 20 cm.
3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy.
4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj.
5. Ciasto miksuj przez około 8 minut - musi być puszyste.
6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką.
7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką.
8. Piecz przez około 30 minut (około 25 minuty sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
9. Upieczone pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.  

Pizza Margheritta
  1. Suche składniki dokładnie mieszamy. 
  2. Drożdże zalawamy ciepłą wodą, olejem i cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Gotowy płyn wlewamy do mąki i mieszam najpierw łyżką, potem zagniatamy ręką. 
  4. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 
  5. Rozgrzać piekarnik do 250 st. C.
  6. Na papierze do pieczenia  uformować z gotowego ciasta placki. Wychodzą dwie cienkie pizze o średnicy 30cm. Jednak ciasto to również nadaje się na wykonanie pizzy na grubym cieście
  7. Posmarować spody sosem pomidorowym (przepis na sos) . Można już w tym momencie nałożyć na wierzch pizzy swoje ulubione składniki.
  8. Piec ok. 7-10 minut.

Również posiadamy takie różności:
  • Sałatka owocowa
  • Sałatkę makaronową
  • Różne owoce
  • Sekretne pierniczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz